Categories
Press Clippings

Brief van Julian Assange aan Zijne Majesteit Koning Charles III

Bij de kroning van mijn leenheer vond ik het gepast om U uit te nodigen voor een bezoek aan Uw eigen Koninkrijk binnen een Koninkrijk: Your Majesty’s Belmarsh Prison.

U herinnert zich ongetwijfeld de wijze woorden van een bekende toneelschrijver: “De kwaliteit van barmhartigheid staat niet gespannen. Ze valt als zachte regen uit de hemel op die plaats daar beneden.”

Ah, maar wat zou deze bard weten van barmhartigheid bij het ochtendgloren van uw historisch bewind? Immers, men kan echt de maat van een samenleving kennen door hoe ze haar gevangenen behandelt, en Uw Koninkrijk heeft zeker al uitgeblonken in dat opzicht.

Your Majesty’s Prison Belmarsh is gevestigd op het prestigieuze adres One Western Way, Londen, slechts een korte vossenjacht verwijderd van de Old Royal Naval College in Greenwich. Hoe heerlijk moet het zijn dat zo een gewaardeerde instelling Uw naam draagt.

Het is hier dat 687 van Uw trouwe onderdanen worden vastgehouden, waardoor zij het record in stand houden van het Verenigd Koninkrijk van de grootste gevangenisbevolking van West-Europa. Zoals Uw edele regering onlangs heeft verklaard, ondergaat Uw Koninkrijk momenteel “de grootste uitbreiding van gevangenissen in meer dan een eeuw”, met ambitieuze prognoses die een toename van de gevangenisbevolking van 82.000 tot 106.000 voorzien in de komende vier jaar. Wat een erfenis, inderdaad.

Als een politieke gevangene, vastgehouden ten geneugte van Uwe Majesteit namens een verveelde buitenlandse soeverein, ben ik vereerd om binnen de muren van dit wereldklasse-instituut te verblijven. Waarlijk, Uw Koninkrijk kent geen grenzen.

Tijdens Uw bezoek kunt U zich tegoed doen aan culinaire hoogstandjes die met een royaal budget van twee pond per dag (2,29 euro) worden bereid voor Uw trouwe onderdanen. Smaak de vermalen tonijnkoppen en alomtegenwoordige vormen die naar het schijnt van kip zijn gemaakt.

En maakt U zich geen zorgen, want in tegenstelling tot mindere instellingen als Alcatraz of San Quentin is er geen gemeenschappelijk eten in een eetzaal. In Belmarsh dineren de gevangenen alleen in hun cel, zodat ze de grootst mogelijke intimiteit met hun maaltijd genieten.

Naast het culinaire genot, kan ik U verzekeren dat Belmarsh ruime educatieve mogelijkheden biedt voor Uw onderdanen. Zoals Spreuken 22:6 zegt: “Leidt een kind op in de weg die het moet gaan, en als het oud is, zal het daarvan niet afwijken.”

Observeer de schuifelende rijen bij het medicijnluik, waar gevangenen hun recepten ophalen, niet voor dagelijks gebruik, maar voor de horizonverruimende ervaring van een “grote dag uit” – allen tegelijk.

U zult ook de gelegenheid te baat kunnen nemen om Uw respect te betuigen aan mijn overleden vriend Manoel Santos, een homoseksuele man die gedeporteerd moest worden naar het Brazilië van Bolsonaro, die zich op acht meter van mijn cel van het leven beroofde met een ruw touw dat hij had gemaakt van zijn lakens. Zijn prachtige tenorstem zwijgt voor altijd.

Schrijdt U verder in de diepten van Belmarsh en U vindt er de meest geïsoleerde plaats binnen zijn muren: de Healthcare (gezondheidszorg) of “Hellcare” zoals de bewoners het liefkozend noemen. Hier zult U verrukt worden door de verstandige regels die voor ieders veiligheid werden opgesteld, zoals het verbod op schaken, terwijl het veel minder gevaarlijke damspel wel is toegestaan.

Diep in Hellcare ligt de meest glorieus opbeurende plaats in heel Belmarsh, neen, in het hele Verenigd Koninkrijk: de subliem genaamde Belmarsh End of Life Suite. Luister goed en U kunt er de kreten van de gevangenen horen: “Broeder, ik ga hier sterven”, een bewijs van de kwaliteit van zowel leven als dood binnen Uw gevangenis.

Maar vreest niet, want er is schoonheid te vinden binnen deze muren. Geniet van de pittoreske kraaien die nestelen in het prikkeldraad en de honderden hongerige ratten die Belmarsh hun thuis noemen. En als U in de lente komt, kunt U zelfs een glimp opvangen van de eende-kuikentjes die door eigenzinnige wilde eenden op het gevangenisterrein worden verzorgd. Maar wacht U best niet te lang, want vraatzuchtige ratten zorgen ervoor dat hun leven vluchtig is.

Ik smeek U, Koning Charles, om de gevangenis van Belmarsh te bezoeken, want het is een eer passend voor een Koning. Nu U aan Uw bewind begint, moge U zich altijd de woorden van de Bijbel herinneren: “Zalig zijn de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid verkrijgen” (Mattheus 5:7). En moge barmhartigheid de leidraad zijn van Uw Koninkrijk, zowel binnen als buiten de muren van Belmarsh.

Uw meest toegewijde onderdaan,

Julian Assange

Originally published here.

NEW: DEA Crowdfunder
We have launched a #FreeAssange Crowdfunder! Check the progress and donate
Or Donate in 1 Click via PayPal

Subscribe to our newsletter

Subscribe
Close